december 12 2016 0comment

De waarde van advies – kosten beheersing

Veel mensen denken dat beleggingskosten niet heel veel uitmaken. Een paar procent is te verwaarlozen, denken ze. Eén of twee procent lijkt weinig, maar ondermijnt het rendement veel meer dan de meeste mensen denken.

Er wordt veronderstelt dat hoge beleggingskosten door hoge rendementen weer worden goedgemaakt en men vindt het daardoor niet erg te betalen voor topexpertise. Deze opvatting berust op een hardnekkig misverstand. De kosten doen er wel degelijk toe en de beste en duurste experts doen het meestal niet veel beter dan doodgewone amateurs!

Kosten zijn een belangrijk aspect en hebben een behoorlijke impact op het te bereiken rendement. Stel je belegt € 100.000 in een aandelenfonds met een bruto rendement (voor kosten) van gemiddeld 6% per jaar. In een actief beheerd aandelenfonds met 2% kosten per jaar is de belegging na 30 jaar aangegroeid tot een bedrag van ongeveer € 325.000.

Beleg je echter in een aandelen indexfonds met 0,5% kosten per jaar, dan zal de belegging zijn aangegroeid tot ongeveer € 500.000. Dit is een verschil maar liefst € 175.000 oftewel een verschil van ruim 50%. Het verschil komt door samengestelde rente (het rente-op-rente effect). Een effect waarvan niet veel mensen beseffen hoe belangrijk dit is.

Beurskoersen zijn niet of nauwelijks te voorspellen maar de kosten wel!

In de tweede video ging het over het bepalen van de juiste Asset Allocatie. In deze derde video gaat het over het beheersen van de kosten en de waarde die een financieel planner hierbij kan toevoegen.

Deze inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies om de inhoud weer te geven.