februari 02 2017 0comment
Waarde adviseur

Wat is het rendement van een adviseur?

Wat is het rendement van een adviseur bij het bereiken van uw (financiële) doelstellingen? Behalve inzicht en financiële rust kan een goed geëquipeerd adviseur ook daadwerkelijk rendement toevoegen aan uw vermogen!

Brad Jung (Director National Sales, Russel Investments) heeft onderzocht en berekend dat een adviseur jaarlijks tot wel 3,75% aan rendement kan toevoegen. Zijn berekeningen tonen aan wat ieder afzonderlijk deel van de financiële dienstverlening waard is, ongeacht of een adviseur dit inregelt.

Jung berekende de 3,75% rendement van adviesdiensten door de dienstverlening op te delen in 5 onderdelen:

(1) Het jaarlijks herbalanceren van een beleggingsportefeuille levert 0,20% op.
Dat is het verschil tussen iemand die nooit de beleggingsportefeuille terugbrengt naar het uitgangspunt en iemand die dat wel jaarlijks doet. Het onderzoek keek naar de gemiddelde opbrengst van 10 modelportefeuilles die jaarlijks worden geherbalanceerd. De jaarlijkse winsten tussen 1988 en 2015 waren gemiddeld 8,8%. Dezelfde portefeuilles kwamen tot een gemiddelde van slechts 8,6% als deze nooit werden geherbalanceerd naar de aanvankelijke assetmix.

(2) Beleggersgedrag in toom houden is goed voor wel 2,10%!
Dit is verreweg de grootste bijdrage aan de waarde die een adviseur kan leveren. De belangrijkste fout die beleggers maken is uitstappen op het verkeerde moment en te lang wachten met instappen. Beleggers jagen vaak ook historische rendementen na. Door deze fouten en bijvoorbeeld door te luisteren naar zogenaamde experts in de media, wordt veel rendement gemist. Het percentage is berekend door in- en uitstroom in beleggingsfondsen af te zetten tegen verschillende indices (indexen).

Rendement adviseur(3) Het maken van een financieel plan kan 0,25% opleveren.
Dit is het percentage waarmee een beleggingsportefeuille gemiddeld toenam als een adviseur voor een cliënt, op basis van dit plan, alleen het beheer van de beleggingen deed en verder een zeer uitgeklede dienstverlening biedt. Denk hierbij aan het verschaffen van een jaarlijks overzicht, online inzicht en zo nu en dan een telefoontje.

(4) De waarde van het opstellen en updaten van een financieel plan plus aanvullende diensten is goed voor 0,75%.
Bij aanvullende diensten moet u denken aan educatie ten aanzien van beleggen, belastingaangifte, nalatenschapsplanning, verzekeringsadvies en inkomensplanning. Deze diensten kosten duizenden euro’s als ze los worden gekocht, maar door dit te combineren met vermogensadvies wordt het kostenefficiënter.

(5) Op een slimme manier omgaan met belasting kan ook nog eens 0,45% opleveren.
Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld het optimaal benutten van de verschillende belastingboxen en het adviseren van fondsen met een FBI status. (Fiscale Beleggings Instelling). Dit voordeel bleek na het onderzoeken van de resultaten van verschillende vormen van fiscaal beleggen.

En dan is er nog een andere reden waarom adviseurs hun vergoeding zeker waard kunnen zijn. Een groot deel is hoogopgeleid. 79% van de adviseurs zijn HBO geschoold. De kwaliteit van de opleidingen is hoog en het zorgt daardoor dat cliënten een beter geïntegreerd advies ontvangen.

Wil je meer informatie of weten wat ik voor jou persoonlijk kan betekenen, bel me dan op 06-42214468 of mail me op dick@finculum.nl voor een kop koffie en ik ga graag met je in gesprek.

Bron: Paul Katzeff

Schrijf hier uw reactie