Deze 9 fouten fouten maakte je buren tijdens een beursdaling

Eens in de zoveel jaar daalt de beurs in een heel kalenderjaar. Dit komt natuurlijk voor bij beleggen, maar is vaak aanleiding voor mensen om ander gedrag te vertonen dan slim is.

Mijn taak als Financieel Regisseur is om te voorkomen dat u onnodige fouten maakt. Sterker nog, mijn vergoeding is een verzekeringspremie waarmee u zich verzekerd tegen domme beslissingen. U moet dan uiteraard wel met mij in overleg blijven 😉

Hoe werkt de beurs?

U weet vast als belegger dat de beurs stijgt en daalt in golfbewegingen. Na elke daling volgt een stijging en op lange termijn groeit de beurs. Dit heeft alles te maken met het kapitalisme. We werken en worden beloond. We hebben een goed idee en worden beloond. We investeren ons geld en worden beloond. Als dit niet gebeurt, dan stopt ons huidige economische systeem.

In de laatste ruim 100 jaar zien we dit ook terug. Wereldwijd laten aandelenbeurzen goede rendementen zien van ruim 9% per jaar. Daar horen echter wel periodes bij van dalende koersen. Hoe beter u bent voorbereid, hoe beter het resultaat zal zijn.

De twee grootste vijanden van uw vermogen

Uw eerste vijand is inflatie. Inflatie eet jaarlijks een deel van uw vermogen op als een sluipmoordenaar. Als u niets doet, dus uw vermogen op uw spaarrekening laat staan, teert u elk jaar gemiddeld 2% in. Dit lijkt weinig, maar kijkt u even wat dit op jaarbasis doet:

Stel u heeft €45.000 op uw spaarrekening staan.

De spaarrente is 0,03%. De inflatie is 2,0%.

Uw verlies is dan €886,50 per jaar. Daarvoor vliegt u met uw gezin naar New York!

Dus, een optie is om een deel van uw vermogen te beleggen. Maar dan komt de tweede vijand om de hoek kijken; uzelf. Veel onderzoek toont aan dat beleggersgedrag zorgt voor een grote afname van rendement. Veel mensen vertonen klassiek angstig en hebzuchtig gedrag tijdens dalingen en stijgingen.

Mijn rol is voorkomen dat u last heeft van deze twee vijanden. Niet doordat ik de beste beleggingstips heb, maar omdat ik simpelweg luister én uw situatie in perspectief zet. De belangrijkste rol op die momenten is het bieden van financiële rust. Uiteraard voel ik met u mee, want ik beleg zelf ook in aandelen. Samen zorgen we dat u uw doelstelling gaat halen door deze typische fouten te voorkomen.

Veelgemaakte fouten:

 1. Niet aan het plan houden – u  belegt met een plan en daar moet de focus liggen. Niet op een tijdelijke daling van de beurs;
 2. De cijfers niet kennen – ongeveer 25% van de tijd daalt de beurs en in 75% van de tijd stijgt die juist. Dalingen horen er dus bij;
 3. Op basis van angst beslissen – angst is een goede emotie. Dat bracht de mensheid verder. Handelen op basis van emotie is echter niet slim. Kies rationeel, dus bewust!
 4. De glazen bol gebruiken – het idee dat het mogelijk is de markt te voorspellen en dus te timen. Eerst uitstappen en dan weer op het goede moment terugkeren. Dit is een illusie, dus niet mogelijk en is goed voor de grootste beleggingsteleurstellingen;
 5. De beleggingen aanpassen – door marktomstandigheden de portefeuille aanpassen is niet slim. De enige reden voor aanpassing is een verandering van het financieel plan;
 6. Advies krijgen van bekenden – je omgeving is geen adviseur. Hoe goed bedoeld ook, de meeste raadgevers willen hun eigen situatie rechtvaardigen. Daarbij kennen ze je situatie niet en hebben zeker niet hetzelfde plan. Luister niet naar je ouders, vrienden of andere bekenden. Zij zijn geen financieel professionals;
 7. Teveel naar je beleggingen kijken – hoe minder je kijkt, hoe beter je ervaring. Stel dat je maar eens in de 10 jaar kijkt, dan heb je bijna altijd een positief rendement. Daarbij kan teveel kijken behoorlijk stressvol zijn!
 8. Vergeten dat de beurs wel eens daalt – spreekt voor zich;
 9. Denken dat nu alles anders is – beurzen  stijgen en dalen. Altijd! Nu is niet anders. Zorg dat jij ook niet anders doet dan je zou moeten doen.

Laat je niet gek maken en neem contact met mij op als je zorgen hebt. Ik ben er om je te helpen met financiële rust. Je kan contact met me opnemen via 06-42214468 of dick@finculum.nl

 

1 reactie

 1. Afgelopen jaar was echt slecht, laten we hopen dat dit jaar een beter resultaat geeft.

  Beantwoorden

Schrijf hier uw reactie