Planning voor nu…

Ik heb geen enkel idee over wat er de komende 20 jaar gaat gebeuren en de waarheid is dat niemand dat weet! Toch verwachten veel financieel planners en adviseurs van hun cliënten dat zij deze informatie wel hebben en vragen hen zelfs om het te definiëren.

In een traditioneel financieel planningsproces ligt de nadruk vaak te veel op het verkrijgen van de juiste veronderstellingen. Denk maar eens aan alle veronderstellingen die gedaan worden wanneer wordt begonnen aan het planningsproces: inflatiepercentage, bedrag van sparen, rendementen van beleggingen, pensioendatum, uitgaven gedurende het pensioen en zelfs de datum van doodgaan!

Deze focus kan wat mij betreft leiden tot een onterecht gevoel van precisie. Als we niet heel voorzichtig zijn kan dit onterechte gevoel van precisie er voor zorgen dat mensen denken dat we daadwerkelijk controle hebben over de uitkomst. Maar het feit is dat we gewoon niet weten wat de komende 20 jaar ons gaat brengen.

Natuurlijk is het bij planning vereist om te praten over de toekomst om doelstellingen te kunnen definiëren, maar in werkelijkheid zijn deze projecties niets meer dan een goede gok. Dus waarom zouden we hier zo geobsedeerd door moeten zijn?

De uitkomsten van een financieel plan zijn per definitie onjuist, het zal niet uitkomen. Het leven is rommelig, doelstellingen veranderen, er gebeurt altijd wel iets onverwachts en in reactie hierop maken mensen grote beleggings- en gedragsfouten.

Wat heb je dan aan een financieel plan?

Het is niet zozeer dat we geen plan nodig hebben, want we hebben wel degelijk een plan nodig. Maar een plan is slechts één mogelijk toekomstverhaal. We kunnen beter onze energie steken in het proces van planning in plaats van geobsedeerd de aannames af te wegen.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan het verschil tussen een vluchtplan van een piloot en de vlucht zelf. Het vluchtplan bestaat uit de beste aannames die een piloot maakt over bijvoorbeeld het weer. Het maakt alleen niet uit hoe lang de piloot bezig is met het doen van aannames, het zal toch niet uitkomen. Immers, wanneer de piloot zijn aannames gedaan heeft en het vliegtuig in de lucht is, zal de piloot de nodige koerscorrecties door moeten voeren om veilig op de bestemming aan te komen. Het gaat om de koerscorrecties (het proces) en niet het plan.

De waarde van een financieel plan is dus minimaal maar de waarde van het proces van planning is enorm. Mensen hebben behoefte aan een objectieve adviseur die hen kan helpen met het overwinnen van de emotie wanneer we praten over hun met hard werken verdiende geld. Wat mensen echt nodig hebben is een planner en géén plan!

Planning voor nu en niet voor later

Als planner is het mijn taak om cliënten te helpen om zonder geldzorgen van het leven te genieten en alle energie die wordt gespendeerd aan het doen van (exacte) aannames, neemt de focus hiervan weg.

Het onterechte gevoel van precisie van een financieel plan leidt tot een aantal van de belangrijkste gedragsfouten die mensen maken. Mensen kunnen denken dat het (vaak 2 cm dikke) plan dat ze krijgen aangeeft hoe de dingen daadwerkelijk gaan gebeuren. Ze verwarren de kaart met het landschap.

Wanneer de dingen dan niet volgens plan gaan, zijn ze verrast. Vaak leidt dat dan tot het opnieuw evalueren van de beleggingen (het deel dat meestal “fout” gaat).

We weten wat daarna gebeurt…

De cyclus van hoog kopen en laag verkopen begint weer van voren met een nieuw plan. We moeten gewoon toegeven dat we niet weten wat er gaat gebeuren. Stop te pretenderen dat deze aannames meer zijn dan een gok en zoek naar een delicate balans tussen de planning van de toekomst en het genieten van vandaag.

Ik noem dit “Planning voor nu”. Het draait allemaal om het maken van kleine correcties “gedurende de tijd” om het gevoel van de noodzaak iets stoms te doen te voorkomen.

Het gaat over meer actie van kwaliteit, minder over morgen en meer over vandaag. Zodra ik toegeef aan mijn cliënten dat we echt niet weten wat er in de toekomst gaat gebeuren, kan ik duidelijk maken dat ik er zal zijn om hen te helpen om te gaan met wat er ook gebeurt.

Laat gaan

Een planner moet wat mij betreft meer functioneren als een berggids dan als een verdediger van gedateerde kaarten. Echte planners vertellen hun cliënten dat ze het ook niet weten wat er is bij de volgende bergpas, maar omdat ze over een schat aan kennis en ervaring beschikken, weten zij wel hoe je met de veranderende omgeving om moet gaan. Het is de taak van een planner om de juiste koerscorrecties door te voeren.

Natuurlijk zal er zo nu en dan in het plan moeten worden gedoken en zal de bestemming en koers opnieuw moeten worden gedefinieerd. Maar vervolgens zal er direct weer moeten worden teruggekeerd naar “de planning voor nu”. Vanaf het moment dat we een algemeen idee hebben van onze bestemming zal de focus op de korte termijn liggen om daar te komen.

Het denken in kortere tijdframes inspireert om ons passend te gedragen in plaats van ons zorgen te maken over dingen die buiten onze controle liggen. Dus laat dit gaan!

Door middel van Financial Lifestyle Planning help ik je met het bereiken van jouw gewenste bestemming(en). Samen zetten we een koers uit, realiseren we ons dat we fout zullen zitten en concentreren we ons op het (vaak) toepassen van correcties.

Wil je meer weten mail me op dick@finculum.nl of bel 06-42214468.

Schrijf hier uw reactie