Niets is zo veranderlijk als het weer, behalve de beurs…

Zo aan de vooravond van mogelijk weer een warme zomer doet deze foto toch een beetje vreemd aan. Toch wil ik het even hebben over een typisch winterse aangelegenheid, ‘de Elfstedentocht’. Als het een aantal dagen goed vriest dan begint de Elfstedenkoorts langzaam maar zeker aan te wakkeren. Dit zijn en blijven bijzondere tijden.  Het journaal opent dan met het weer in plaats van er mee af te sluiten en kranten staan dan vol met de ‘pluim’: “dat is de weersvoorspelling voor de komende 14 dagen”. Bij de koffiemachine wordt dan weer lekker gespeculeerd en sommige fanatiekelingen zijn dan al zover om hun schaatsen te slijpen.

Op dit soort momenten is een weervoorspeller belangrijk. Die geeft ons inzicht in de verwachtingen en de kans dat het nationale evenement doorgaat. Even zijn zij de belangrijkste personen van het land. Ze nemen plaats aan tafel bij DWDD, Jinek en Shownieuws. Het is echter allemaal korte termijn gericht. Ziet u ze in de komende zomermaanden praten over een mogelijke Elfstedentocht over zes maanden?

Laat u zich niet gek maken door uitschieters

In tijden van klimaatveranderingen horen we ook steeds vaker klimaatonderzoekers aan het woord. Ze vertellen over de langzame maar zekere stijging van de temperatuur en de extremere weersomstandigheden die daarbij horen. Dit gaat niet over één warme uitschieter in februari of een willekeurige natte zomer, maar over de verandering van het gemiddelde klimaat over een lange periode.

Wat wilt u als belegger? Een weervoorspeller of klimatoloog? Mijn advies; zoek een klimatoloog. Iemand die uw eigen lange termijnplanning doet en op basis daarvan uw beleggingen inricht. Een klimatoloog houdt rekening met willekeurige uitschieters, maar houdt voornamelijk het einddoel in het vizier. Zo laat u zich niet uit de wegslaan door tegenslagen!

Er zijn ook beleggingsexperts die denken dat ze ‘weervoorspeller’ (lees: waarzegger) zijn. Zij gebruiken moeilijke modellen in de hoop de koers van beurs te voorspellen. Stelt u zich eens voor dat iemand een ‘beursradar’ ontwikkelt. Een soort buienradar waarin u kunt zien of de beurs gaat dalen of stijgen. Ideaal toch? Of toch niet? Ik denk van niet en de afbeelding hieronder laat zien waarom.

Wat is het beursklimaat?

U ziet in de grafiek 38 beursjaren van een wereldwijde aandelenbelegging (MSCI Word). De groene staafjes zijn de jaarrendementen. Zoals u ziet zijn 28 van de 38 jaren positief geëindigd. Daarnaast vallen de rode balletjes op. Dit zijn de dalingen binnen een jaar, van het hoogste punt van dat jaar tot het laagste punt. Bij elk jaar vindt u een rood balletje.

Om een succesvolle beleggingservaring te krijgen heeft u meer aan een lange termijnbenadering, het beursklimaat. Het beursklimaat laat zien dat aandelen meer rendement opleveren dan obligaties (de groene staafjes). Net zoals het in Nederland in de zomer warmer is dan in de winter! Maar het weer op korte termijn laat uitschieters zien. Zoals hele koude zomerdagen en uitzonderlijk warme winterdagen (de rode balletjes).

De beleggingsexpert met de ‘beursradar’ voorspelt dus die rode balletjes. Zou u het aandurven om uw geld op basis van zulke korte termijn (weers)voorspellingen te beleggen? De rode balletjes hebben nog een ander gevolg. Verlies op uw portefeuille maakt u namelijk onrustig. Dit is natuurlijk menselijk gedrag, want we willen verlies voorkomen. Dus gaan beleggers massaal verkopen tijdens ‘rode ballen-periodes’. Tip: u maakt geen winst als u met verlies verkoopt.

Mijn advies is om niet teveel naar uw beleggingsportefeuille te kijken. Het maakt u onrustig en de kans dat u onhandige beslissingen neemt is te groot. Kies beleggingen op basis van lange termijngegevens en niet op basis van de huidige omstandigheden. Net zoals u in de zomer naar de Franse Riviera gaat en in de winter naar de Franse Alpen. Het klimaat leert u dat dit de beste periode is voor een zomer- en wintervakantie, ondanks dat er dagen bij zijn waar het weer tegenvalt.

Wilt u een keer met mij sparren over  hoe het beursklimaat uw langetermijn planning beïnvloedt neem dan contact met mij op via 06-42214468 of mail me op dick@finculum.nl.

Schrijf hier uw reactie