juli 17 2019 0comment

De 13 beleggingsemoties

U heeft vast wel een (financieel) doel in uw leven. U wilt bijvoorbeeld eerder stoppen met werken, en/of uw kinderen helpen met hun studie of de eerste aankoop van een huis. Waarschijnlijk zet u daar geld voor opzij. Maar, met sparen alleen haalt u uw doel waarschijnlijk niet. Hoe dat kan? Naast de lage spaarrente krijgen we bijvoorbeeld ook minder hulp van de overheid. Daardoor krijgt u minder pensioen (AOW) en bent u genoodzaakt zelf extra vermogen op te bouwen. Moet u zich hiervoor zorgen maken? Nee. De meeste van mijn cliënten hebben tijd genoeg om zich voor te bereiden op een goede toekomst.

Wat moet ik doen om mijn doelen te halen?

Mijn taak als financieel vertrouwenspersoon is zorgen dat mijn cliënten nú een fijn leven leiden, maar ook in de toekomst. Daarom zoek ik naar een optimale manier om vermogen op te bouwen voor die doelen in de toekomst. Veelal adviseer ik mijn cliënten te beleggen. Waarom? Dat is simpel. Sparen levert gewoon te weinig op en als u voor de lange(re) termijn belegt, dan is het risico van beleggen beperkt. Meestal moet u wat risico nemen om uw doelen te halen. Om uw doel te halen, zijn een aantal zaken belangrijk. Bijvoorbeeld het verlagen van risico door gespreid én periodiek te beleggen. Maar ook kritisch zijn op kosten en op de verwachtingen die we scheppen. Klinkt logisch. Toch? En toch is er iets wat uw doel in de weg kan zitten…

Begonnen met beleggen? dan is dit het grootste risico

Uw emotie. Door beslissingen niet rationeel te nemen, kunt u uw doel niet halen. Dit komt dus vooral voor bij beleggers die geen begeleiding krijgen van een professioneel adviseur. Zij handelen namelijk vanuit angst of valse optimisme. Daardoor maken ze beleggingsblunders. Ik zal zo’n emotionele cyclus voor u schetsen, zodat u niet dezelfde blunders maakt!

U heeft een beleggingsrekening geopend. De beurs stijgt…

Volg de lijn op de onderstaande afbeelding. U ziet de beurs stijgen, dus u bent al snel enthousiast: “Wow dit is zo gek nog niet!” Een kort moment van euforie volgt en u besluit meer te gaan beleggen dan verstandig is. U koopt bij op het hoogtepunt van de beurs, als de beleggingen juist duurder zijn.

Maar elke stijging kent een…

Daling. zo gaat dat altijd op de beurs. Het kent pieken en dalen. Dus na het moment van euforie daalt de beurs en ontstaat een gevoel van bezorgdheid en ontkenning: “Het ziet er minder rooskleurig uit, maar de beurs gaat vast niet lager zakken…”.

Maar helaas. De beurs zakt nóg verder. Langzaam gaat uw emotie over in wanhoop en bij een verdere daling in radeloosheid: “Ik had er eerder uit moeten stappen!”

Dan volgt een complete depressie en de grootste beleggingsblunder wordt gemaakt: “Verkopen, zo snel mogelijk!”U verkoopt al uw beleggingen op het punt dat ze het minste waard zijn…

U kunt het niet laten

Na de verkoop, op het dieptepunt met maximaal verlies als gevolg, gebeurt er iets anders wat interessant is. U blijft de beurs stiekem volgen. Net zoals een wintersporter die na zijn vakantie kijkt of er nu wél goede sneeuw valt. Onzinnig toch, want je gaat niet meer op wintersport. Dus waarom kijken?

U ziet de beurs stijgen en krijgt hoop en na een verdere stijging, als u weer genoeg vertrouwen heeft gekregen, besluit u toch maar weer te gaan beleggen. En dat op het punt als de beleggingen weer duurder zijn en zo begint de cyclus weer van vooraf aan!

Hoe kunt u deze beleggingsblunders voorkomen?

Hier komt mijn toegevoegde waarde als financieel vertrouwenspersoon om de hoek kijken. Met professionele begeleiding kunt u namelijk zo’n 3% meer rendement maken (deze onderzoeken kunt u zelf googlen).

Ik help mijn cliënten met het maken van de juiste keuzes, maar ben er ook om de juiste verwachtingen te scheppen. Als u gaat beleggen, dan moet u er op korte termijn rekening mee houden dat de pieken en dalen wel eens heel groot kunnen zijn. Op lange(re) termijn wordt u echter voor dit risico beloont.

Mijn vergoeding kunt u dus zien als een soort verzekeringspremie. Ik bescherm mijn cliënten tegen hun eigen emoties als het om financiële beslissingen gaat. Waarom? Omdat ik graag wil dat ze nu maar ook later een fijn leven kunnen leiden, zonder zorgen over geld.

Schrijf hier uw reactie