september 20 2019 0comment

Wat moet u doen als een (beleggings)beer op u afkomt?

Als de beurs langdurig in een dalend patroon zit, dan spreekt men over een ‘bear market’. Vrij vertaald: een beer markt. Waarom de vergelijking met een beer? De beweging van een beer is het omlaag slaan van een prooi met zijn klauw. Een stier (bull market) beweegt met zijn hoorns opwaarts en staat dan weer symbool voor een opgaande beurs.

Bereid u voor op een daling

De beurs beweegt altijd. Op het moment van schrijven stijgt de beurs al een tijdje, maar er kan natuurlijk een moment komen dat deze (enorm) gaat dalen. Hoe moet u daar dan mee omgaan?

9 beleggingsblunders die beleggers maken tijdens een daling

Leer van de fouten die anderen hebben gemaakt. Beleggingsblunders zorgen er namelijk voor dat u minder vermogen opbouwt. Dit zijn ze:

 1. De geschiedenis niet kennen.
  De beurs stijgt in 75% van de tijd en daalt de andere dus 25%.
 2. De 75/25 regel vergeten
  Wees u bewust dát de beurs dus ook gaat dalen.
 3. Niet aan het plan houden
  Voordat u begint met beleggen, maakt u een plan voor de komende jaren. U heeft een (inkomens- en/of vermogensdoel bepaald en houdt de focus daarop.
 4. Denken dat een glazen bol werkt
  Sommige beleggers ook professioneel denken dat ze kunnen voorzien wat er gaat gebeuren en nog erger; ze handelen hier naar. Het is onmogelijk om de beurs te timen, dus doe dat niet!
 5. Luisteren naar de verkeerde mensen
  We hebben allemaal zo’n vriend of familielid die u, soms ongevraagd en goedbedoeld, raad geeft. Helemaal als het over beleggingen gaat. Luister er niet naar! Zij kennen uw situatie niet, praten vaak zonder enige echte kennis of hebben er een belang bij. Vaar uw eigen koers.
 6. Te vaak kijken naar de beleggingsportefeuille
  U belegt voor de lang(re) termijn, dus waarom zou u telkens inloggen en kijken naar de ontwikkelingen van het vermogen? Hoe vaker u kijkt, hoe meer dalingen u ziet. Als u echter maar eens per jaar kijkt, eens per drie jaar of misschien zelfs eens per tien jaar, dan ziet u weinig rode cijfers. Dit maakt u ervaring beter en voorkomt dat u emotionele en dus domme keuzes maakt.
 7. Vergeten waarom ze begonnen zijn met beleggen
  Beleggen doet u met een doel. U wilt in de toekomst een aanvulling op uw inkomen en/of eerder stoppen met werken. U wilt uw hypotheek aflossen of (klein)kinderen helpen met een goede start. Als een spaarrekening voor uw situatie het meest passend was geweest, dan was dat wel mijn advies geweest. U belegt niet voor niets, vergeet dat niet!
 8. Niet realiseren dat hun adviseur hen wilt helpen
  Ik zie mezelf als de buffer tussen u en uw beslissing. Zeker als het gaat om uw beleggingen. Zoals u vast weet, speelt emotie een grote rol bij financiële keuzes. Helaas is die emotie niet de beste raadgever en daarom sta ik daar graag tussen. Als u vragen of zorgen heeft, mag u me altijd bellen.
 9. Stelling nemen in plaats van vragen stellen
  Als een belegging het slecht doet willen mensen direct switchen: “We moeten over naar een andere belegging”. Bij uw dokter neemt u ook geen stelling: “Dit medicijn is niet goed, ik stap over”. Nee daar vraagt u: “Is het verstandig om over te stappen naar een ander medicijn en welke bijwerkingen heeft deze?” Dit is ook slim als u gaat beleggen. Stel vragen over de strategie en fondskeuze, maar doe geen stelling als: “We moeten nu niet beleggen in …”.

Samen zorgen we dat u financiële rust krijgt en behoudt. Ik help u graag!

Schrijf hier uw reactie