februari 18 2020 0comment

Coronavirus, wat te doen met uw beleggingen!

Waarom schrijf ik deze blogs? Ik zou willen geloven dat ik een hoop entertainment en ontroering in uw leven breng met deze verhalen. Maar, ik ben een realist, dus dat zal het waarschijnlijk niet helemaal teweeg brengen.

Waarom dan wel? In veel van mijn blogs is ‘ons gedrag’ en het coachen hiervan de rode draad. De meeste slechte beleggingsresultaten worden namelijk veroorzaakt door verkeerde emotionele keuzes. Een belangrijke rol die ik daarom heb, is om mijn cliënten te coachen naar het behalen van hun doel. En met name in onrustige tijden, privé maar dus ook bij onrust in de wereld, breng ik de ratio en zorg ik dat zij op het juiste pad blijven.

Overleden mensen hebben betere beleggingsresultaten dan u

Dus, het coronavirus. De beurs kan ik niet voorspellen, maar ik durf wél met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te zeggen dat u over dit virus heeft gehoord. De impact op de Chinese economie is groot zoals u zult verwachten. Eind januari 2020 zorgde het virus ervoor dat de AEX met zo’n 2,5 procent zakte. Dit maakt veel beleggers onrustig. En wat doen beleggers die geen goede begeleiding hebben? Juist. Zij maken verkeerde keuzes. Ze verkopen hun aandelen op lage koersen. En trekt de markt weer aan? Dan kopen ze weer bij. Op hoge koersen. Hierdoor maken ze dus veel kosten en verliezen ze rendement.

Vermogensbeheerder Fidelity zag dit gedrag bij hun eigen klanten. In 2013 deden ze onderzoek naar de beleggingsprestaties van hun klanten. Wat bleek? Klanten die dood waren of simpelweg waren vergeten dat ze een beleggingsrekening hadden, haalden betere beleggingsresultaten dan actieve beleggers. Een.. bijzondere constatering.

Mijn advies

Uiteraard adviseer ik u niet om direct dood neer te vallen, maar vergeten dat u belegt? Een absolute aanrader! Ook al bleek later dat het onderzoek van Fidelity niet waar was, hun boodschap klopt; oogjes dicht, snaveltjes.. naja.. toe.

Als planner vliegen de statistieken mij nu om de oren. Vergelijkingen met de uitbraak van SARS of Ebola. Wat was de impact van het virus? Hoe herstelde de economieën zich toen? Enzovoorts, enzovoorts.

Hebben we iets aan die informatie? Nee. U belegt voor de lange termijn en u heeft een duidelijk doel voor ogen. Houd dat doel vast en mijd ondertussen dit soort nieuws.

Heeft u hier vragen over? Of wilt u hierover in gesprek? Neem dan contact met mij op.

Tags: ,

Schrijf hier uw reactie