februari 28 2020 0comment

Paniek, paniek, paniek!

Op het moment van schrijven overheerst het coronavirus het nieuws. Het coronavirus zorgt voor de nodige paniek en angst. De beurzen reageren nu ook heftig op dit nieuws. Paniek en angst zijn echter slechte raadgevers!

Laat uw beslissingen niet leiden door berichtgeving uit de media en dus de waan van de dag. De media heeft geen inzicht in uw persoonlijke situatie en is niet geïnteresseerd of u een verstandige beslissing neemt. De media heeft maar één belang; hoge kijkcijfers en grote oplagen. En welk nieuws dient dit doel het beste? Nieuws waar wij gevoelig voor zijn en dat is meestal beangstigend en negatief nieuws!

Volatiliteit

Beurzen stijgen en dalen nou eenmaal, dat hoort bij beleggen. Denkt u nog eens terug aan het moment dat u begon met beleggen. U heeft een doel en ik weet vrijwel zeker dat u op de hoogte was van de mogelijkheid van een tussentijdse daling van uw beleggingsportefeuille.

De bewegelijkheid van beleggingskoersen noemen we volatiliteit. Mensen die emotioneel beleggen zijn bang voor volatiliteit, maar mensen die rationeel en dus verstandig beleggen, omarmen deze volatiliteit en terecht, want op lange(re) termijn wordt je beloont voor dit risico.

Laten we deze volatiliteit eens onder de loep nemen. Hieronder ziet u een afbeelding met groene staafje en rode bolletjes. De groene staafjes zijn de jaarlijkse rendementen van 1981 t/m 2019 van de MSCI World Index. Een breed gespreide wereldwijde aandelenbelegging. De rode bolletjes zijn de diepste dalingen in enig jaar van deze index. Laten we eens kijken naar het jaar 2016. De grootste daling in dat jaar was -15,2% maar dat jaar werd toch afgesloten met een rendement van +11,4%. Ondanks een gemiddelde intra-jaarlijkse daling van 15,7%, zijn de jaarrendementen positief in 29 van de 39 jaren.

Beslissingen nemen aan de hand van beweging op de financiële markten is geen goed idee. Alleen als u bijvoorbeeld plotseling uw baan verliest, uw huis uit moet of onverwacht geld voor andere zaken nodig hebt, kan het verstandig zijn als dan niet gedeeltelijk uw beleggingen te verkopen. Als hier geen sprake van is, dan is het verstandiger niets te doen en misschien juist wel een mooi moment om extra in te leggen als u tenminste geld over heeft dat u langere tijd kan missen.

De belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle beleggingservaring zijn spreiden, een lange beleggingshorizon en dus niet emotioneel reageren op pieken en dalen van de beurs. Dat geeft u ook nog eens veel rust…!

Schrijf hier uw reactie